031-22 00 26


Fakta om Göteborg


Mitt på torget som fått sitt namn efter regenten själv står han i brons och pekar ner med höger hand. 
- Här skall staden ligga! Skall han ha yttrat 1621. Gustav II Adolf, grundaren av Göteborg. Det första Göteborg anlades redan ca 20 år innan, den staden blev dock nerbränd av danskarna 1611 som gjorde det så väl att byggrester hittades först på 1900-talet. Men folk hade bott på den plats där Göteborg idag ligger i flera tusen år innan.

Namnet Göteborg började användas i början av 1600-talet och kommer ursprungligen av att staden var befäst vid Göta älv. Under en period kallades staden ”nya Amsterdam” vilket berodde på det stora antal holländare som var med och stadsplanerade under grundandet. Och fortfarande idag kan staden ibland kallas ”lilla London” vilket beror på de många britter som flyttade in på 1800-talet och hjälpte till att industrialisera Göteborg. I folkmun är det vanligt att man kort och gott kallar staden Götet.

Göteborg med sitt geografiska läge som hamnstad och direktförbindelse till sjöfartslederna mot kontinenten blev snabbt en strategisk handelsstad med en stadig befolkningsökning. Idag har staden drygt en halv miljon invånare i innerstan och knappt en miljon i storstadsområdet. Förutom att den blev ett centrum för handel växte den även som industristad och är en av de viktigaste sådana i Sverige. Visserligen har varvsindustrin så gott som försvunnit men andra stora företag såsom Volvo och SKF startade i Göteborg och har sina fabriker där. Andra, som Intersport, MQ och Lindex har flyttat sina huvudkontor dit, och flera jättar inom läkemedelsindustrin sysselsätter tusentals i området.

För den som vill turista i Göteborg finns en mängd möjligheter och allt inom bekvämt avstånd. Kungsportsavenyn, eller Avenyn som den kort kallas sträcker sig från Brunnsparken, hela vägen till Carl Milles Poseidon vid Götaplatsen och kantas av restauranger, butiker och nattklubbar som särskilt på sommaren sprudlar av liv med sina uteserveringar. Nordens största nöjespark Liseberg som grundades inför jubileumsutställningen 1923 lockar rekordbesökare till sina åkattraktioner på sommaren och lyser magiskt under December när den julpyntas med tusentals lampor. På Nya Ullevi hålls det konserter inför 60,000, Heden mitt i stan är huvudområde för världens största fotbollsturnering när tusentals ungdomslag från hela världen samlas varje år för turneringen Gothia Cup, i Slottskogen arrangeras en musikfestival med populära band, Svenska Mässan bara ett stenkast från Liseberg håller allt från bokmässa till MC-mässa, och vill man ta sig bort några dagar trafikerar Stena Line dagliga rutter till Danmark och Tyskland.

Vill man komma bort en bit från absoluta centrum men inte för långt iväg så är den något mer kontinentala Linnégatan med sitt lugnare nattliv bara en promenad bort. På vägen kan man stanna till vid Haga där Albert och Herbert bodde. Med sina små kullerstensgator och trevliga butiker lämpar stadsdelen sig särskilt för att flanera, och vill man ta sig ut till havet för att komma nära de ställen som inspirerade Evert Taube gör man det snabbt med kollektivtrafikens bussar eller de karakteristiska blå spårvagnarna som trafikerar staden.

Är man sportintresserad ligger Scandinavium lättåtkomligt där både Västra Frölunda spelar sina hemmamatcher i ishockey och det hålls andra idrottsevenemang såsom hästhoppning och handboll. Gamla Ullevi som renoverats och är svenska damlandslagets nationalarena är även hemmaplan för fotbollslagen GAIS och IFK Göteborg.

Det som Göteborg är mer känt för än något annat är kanske ändå gästvänligheten, gemytligheten och Göteborgshumorn. Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert och Claes Malmberg har alla tre bidragit till det sistnämnda, men så har även gemen man. Gemytligheten består, trots att staden numer kan räknas som en storstad. Och gästvänligheten, Göteborgarens förmåga att vara hjälpsam har starkt bidragit till en ständigt ökad turism.