031-22 00 26

Ekfönster och ädelträfönster

Fakta om eken

Ek är ett hårt trädslag och kungen bland lövträd som har används mycket inom båt, fönstertillverkning, möbler och golvindustrin genom tiderna. Eken kan bli tusen år gammal. I norden kan eken växa upp till 30 meters höjd eller mer. I södra Europa kan eken bli 45 m hög. I Sverige fängslade man bönderna som skadade eller sågade ner ekarna på sina marker, eftersom ekarna var kungens egendom. Som straff fick man sitta i en fortifikationsanläggning och leva på bröd och vatten en månad.


Ekfönster för alla tillfällen

Ekfönster finns i alla varianter. Fasta fönster, öppningsbara fönster men även som skjutdörrar och altandörrar. Eken behöver underhållas och då och då; oljas in med pensel när fönstren är färdigt installerade.

Ekfönstren förses med silverfärgade beslag och handtag med oxiderat aluminium droppbleck på utsidan. Smal karm och båge på ekfönster som öppnas utåt. Har man inte råd att köpa ekfönster kan man måla omålade furu fönster med lasyrfärg i ek. Slutresultat är inte jämförbart med riktiga ekfönster då trästrukturen på furuvirket är annorlunda men ektonen påminner om ek.


Leveranstider på ekfönster

Leveranstiden på ekfönster är från 6-10 veckor beroende på lagerfört ekvirke hos leverantören. För att starta beställningen hos leverantören måste man erlägga 50 % av totalsumman. Den slutliga summan betalar man efter att man fått sina ekfönster levererade.

Du kan kika på några referenser på fasta ekfönster och par altandörrar här installerade hos en kund.
En altandörr i massiv ek på väg till en kund. Här kan du studera detaljer och tillbehörsdelen till altandörren i ek.
Leverans på gång av en 2-delad skjutdörr i ek.
Nedan ser du bilder från fabriken där eken torkar efter man oljat in den första gången.