031-22 00 26


Fönster för alla tillfällen

Ekfönster, träfönster, pvc fönster, aluminiumbeklätt träfönster, aluminium fönster och omålade träfönster


Vilket material rekommenderar vi?

Syftet med rankningen är att visa dig de olika skillnaderna i materialvalet innan du bestämmer dig för att köpa fönster. Bedömning gäller generellt alla fönster som säljs i Sverige. Det är alltså inte våra fönster specifikt utan generellt som finns på marknaden. Självklart finns undantag i allt. Nedanstående bedömning är för karm och båge på öppningsbara fönster som öppnas utåt och fokus ligger på materialet exkl. isolerglas.


1. Ekfönster
Ädelträfönster är snyggt, läckert, genuint och tidslöst. Oerhört fint material. Användningsområden är oändliga och det finns inga nackdelar med Ek. Har man köpt ekfönster innan så vill man bara ha mer. Ek har en densitet på cirka 0,75 g/cm³. Träslaget Bok har faktiskt något högre densitet.

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll


2. Målade träfönster

Produkter som ger dig en känsla av kvalitet, design i samklang. Träfönster har inga begränsningar i antal modeller, öppningstyper, storlekar, färgval och användningsområden. De flesta målade fönster är vitmålade både på insidan samt utsidan. Densitet på gran och tall (furu) ligger på cirka: 0,45 g/cm³

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll


3. Aluminiumbeklätt träfönster

Fönster som är nästan underhållsfritt och väldigt vanlig i Sverige. Fönstret har vitlackerat (finns i andra färger också) aluminium på utsidan som skyddar fönstret. Dock kan formen på aluminium beklädnaden på dessa fönster se raka ut design mässigt och passar tycker vi mer till modernare hus. Men det är inte ovanligt att man byter till aluminiumbeklätt träfönster även på mycket gamla hus.

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll


4. Fönster i aluminium

Är helt och hållet i aluminium. Slimmad design som passar i de flesta förekommande miljöer. Funderar du på uterum, vikdörrar, skjutdörrar och vinterträdgårdar? Då kan det här alternativet vara fördelaktigt. Aluminium har densitet på 2,7 g/cm³. Stål har 7,7 g/cm³

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll


5. Pvc fönster eller underhållsfria fönster

Vi har vridfönster i Pvc som öppningsbara utåtgående fönster med Spilka originalbeslag. Dessa ligger i samma prisklass som vanliga träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. OBS! Rankningsvärden nedan gäller generellt för Pvc fönster.

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll


6. Omålade träfönster

Är lite dyrare p.g.a. att virket är utan fula knutar eller skavanker. De träfönster du hittar i de stora varuhusen som är obehandlade är någonting helt annat.

Pris
Design
Ljusinsläpp
Användningsområden
Isolerförmåga
Underhåll

Varför väger fönster olika?

Densitet är ett mått av materialets täthet. Ju högre densitet ett ämne har desto större är materialets vikt. Detta bidrar inte bara till slutproduktens vikt utan även delvis hur starkt ett material är. Hållfastheten (hårdhet) samt Böjhållfasthet påverkar också hur stora partier man kan göra.