031-22 00 26


Så här enkelt är det att mäta sina fönster

Mät dina fönster / altandörrar

För att du skall kunna få korrekta fönster så måste du veta måtten. Det är viktigt att måtten är helt korrekta innan beställning då varje fönster tillverkas enligt skräddarmått, dvs. Alla fönster / dörrar måttbeställs i exakt de mått (i millimeter) som du anger. Fönster som beställs enligt exakta mått och är felaktigt måttangivna kan inte ångras eller reklameras.
OBS! Vi garanterar och ansvarar för att det är alltid rätt mått på dina fönster när vi utför fönsterbytet eftersom vi kontrollmäter innan beställningen.


Hur mäter man fönster?

 1. Om det finns ett befintligt fönster:
  Ta bort foder (invändig list runt fönstret), mät bredden och höjd på befintligt fönster inkl. karm (ytterkarm). Det är fönstrets/altandörrens tillverknings mått.

 2. Finns det inga befintliga fönster?
  Mät "hålet" i väggen. Exkl. fönster karmar
  Fönsterstorlek = hålbredd - 2 cm och hålhöjd - 2 cm. T.e.x Bredden på hålet är 112 cm och höjden är 135 cm. Då blir fönsterstorleken: 110 cm bredd och 133 cm hög. Hos oss kan du måttbeställa alla fönster och dörrar utan extra kostnad. När du anger dina mått är det viktigt att tänka på rätt ordningsföljd på bredd resp. på höjd. Bredd x Höjd, inte tvärtom.
Hur mäter man en glaskassett?

 1. Om man vill byta befintligt glaskassett till isolerglas:
  Alla isolerglas har en distanslist innanför glaset. Man kan avläsa glaskassettens storlek och tjocklek där. På bilden kan man urskilja att det står 4-16, 1350x950, float glas, super energi med argon. 4 står för 4 mm glastjocklek. 16 står för 16 mm bred distanslist. 1350 är bredden och 950 är höjden, fylld med argongas. Den tekniska benämningen blir då: 4-16a-4le (24 mm tjock 2-glas isolerglas). Man kallar glaskassetten superenergi eftersom det finns en lågemissions skikt (Osynlig för ögat) på insidan av glaset som gör att värmeutstrålningen från rummet effektivt hindras.

 2. Om man vill bygga nytt:
  Se till att glaskassetten är 10 mm mindre i bredd och höjd än ramen som glaskassetten placeras i. Det är allt. Tomrummet som uppstår isoleras samt kilas fast med plastklossar för att stabilisera glaset, väldigt förenklat.

Så här ser 3-glas isolerglas ut innanför: