Startsidan Produkter Bilder Filmer Kundservice Kontakta oss Få en Offert
Tillbaka

Fakta om plast fönster och plastfönster som du bör veta inför ett köp av pvc fönster och altandörrar i Pvc.


Fönster Fixaren har tagit fram en 13-punkters jämförelse mellan Fönster Fixarens Pvc fönster och andra leverantörers underhållsfria fönster. Detta för att informera och uppmärksamma kunder på vad de bör tänka på när man väljer en fönsterleverantör. Syftet med denna sidan är att förbättra och upprätthålla hög kvalitets tänk och hög service grad för den Svenska plast fönster marknaden. Det är många oseriösa kortvariga fönsterhandlare där ute som har mycket låga priser som är lockande med obefintlig garanti och kvalitetstänk. Man får sådana underhållsfria fönster som man betalar för, helt enkelt.


Konkurrentens typiska PVC fönster


Typiskt pvc fönster från andra leverantörer

Modell: Dreh-kipp ca 70 cm bred, 100 cm hög.

 1. Fönster kan inte öppnas utåt
  Jo detta är faktiskt det största problemet. Konkurrenten har helt enkelt inga sidohängda underhållsfria fönster som kan öppnas utåt. Om de har det så räkna med att karm och båge är fet (ca 15-18 cm) att fönstret utifrån sett blir ett estetiskt elände många år framåt för dig. Det som vi också har märkt att konkurrenter oftast använder bilder på sidohängda utåtgående underhållsfria fönster inifrån sett. De vill inte visa dig den fula utsidan på fönstret. Fönster för den Nordiska stilen har smala karmar och bågar (Förväxla inte detta med karmdjup). Ett sidohängt utåtgående fönster i PVC är acceptabel bredd på karm och båge tillsammans på ca 10-12 cm. Föreställ dig ett sidohängt öppningsbart plast fönster med måtten 50x50cm. Det är ett litet plast fönster. Hur mycket glasyta blir det över?

 2. Vita Fula "Service handtag"
  När du köper ett pvc fönster så tillverkas oftast plast fönster med ett standard handtag som är vit. Detta är egentligen ett handtag som ”följer” med i fönstertillverkningen och ska användas som ett nödhandtag när man monterar eller demonterar ett fönster. Dessutom så blir ju inte handtaget rent särskilt länge om man har barn hemma. Alla smutsfläckar syns tydligt och efter ett tag ser detta anskrämligt ut. Att sälja vita (begravnings) fönsterhandtag till de fina ljusstarka dyrbara svenska hem är ett avskyvärt brott mot all estetiskt fundamentalism.

 3. Fet karm och båge (Ej Nordiskt utseende, design)
  Återigen känner vi oss manade att upplysa den svenska kunden att titta extra noga på tjockleken på karm och båge tillsammans. 98 % av plast fönsterprofiler tillverks i Tyskland (*a). I Tyskland har över 60 % av hushållen PVC fönster som är 99 % inåtgående. Dessa pvc fönster har som oftast runt 12 cm i bredd (Endast inåtgående). Det har varit stört omöjligt för kunder att hitta smala pvc-profiler för plast fönster som öppnas utåt, innan de hittade till Fönster Fixaren. Den Nordiska framförallt Norska, Danska och Svenska kunden har överlag öppningsbara underhållsfria fönster som öppnas utåt med slimmade karmar och bågar för att släppa in maximalt med ljus. Det är en tradition som vi i Sverige har haft under längre tid och inte visar på några andra tendenser.

 4. Oftast endast i två glas och missvisande U-värde
  Tyvärr allt som oftast säljs pvc fönster med bara två glas i glaskasetten. Tänk att när det blåser så går temperaturen ner. Två glas i fönstret ger dig då inte optimalt med energivinst då kylan utifrån sänker temperaturen på inneglaset. (Lägg handen på inneglaset och känn efter) Tre glas är att föredra då kylan ute och vindens inverkan på inneglaset blir marginell. De flesta konkurrenten bryr sig inte ens att fråga dig om du har dina fönster extra utsatta för vind och kyla.
  Se också upp för konkurrenter som pratar felaktigt och missvisande om u-värde. Många konkurrenter uppger u-värde i glaset för dig och inte för hela fönstret. Eftersom U-värde är alltid mindre i glaset än på hela fönsterkonstruktionen så väljer oftast konkurrenter att uppge glas u-värde. Du skall alltid fråga efter U-värde på hela fönster konstruktionen.

 5. Gångjärn / fönsterbeslag
  Gångjärn är gångjärn. Inte så mycket att säga om men dock en viktig detalj då gångjärn och fönsterbeslag bär upp konstruktionen. Extra viktigt vid stora öppningsbara plast fönster och altandörrar. Man kanske kan leva med vitmålade gångjärn men inte när fönstertillverkaren levererar utåtgående sidohängda plast fönster med dreh-kipp gångjärn. Vi har sett detta och tycker att detta borde polisanmälas. Som sagt se upp för skojarna.

 6. Du får betala extra för monteringsbeslag
  Alla underhållsfria fönster monteras med särskilda monteringsbeslag. Dessa monteringsbeslag ska naturligtvis ingå i ditt köp av Pvc fönster. Men verkligheten kan ty sig annorlunda. Vissa leverantörer säljer detta som ”extra tillbehör” till dina plast fönster! Skam för pvc fönster branschen. Självklart ska monteringsbeslagen ingå. Kräv detta!

 7. Endast svart glasfog (Tätningsband, Tätningslist)
  Glasfog är tätningslist närmast glasytan. Den har till uppgift att täta/skydda mellan glaslist och glaskasetten i fönstret. Moderna hus byggda från ca 70-talet ser helt okey ut med svart men många har äldre hus där grå glasfog är snyggare och gör att fönstret passar bättre in på äldre hus. Många konkurrenter säljer endast med svart glasfog och då negativt bidrar att försämra totalintrycket av ett plast fönster som ska passa in på äldre hus. Tänk på detta och välj rätt!

 8. Svenska monteringsmanualer
  När du köper ett Pvc fönster så ska det ingå en Svensk monteringsanvisning om du själv tänker montera ditt plast fönster. Allt som oftast ger konkurrenter ut utländska manualer. Vi lever i Sverige och har rätt till Svenska manualer på hur man monterar ett plast fönster.

 9. Fönstermodellen är endast som fast eller dreh-kipp
  90 % av fönsterhandlarna pratar om priset. Och offererar dig i de flesta situationer pvc fönster som öppnas inåt (sk Dreh-kipp). Du har antagligen inte ens tänkt tanken, men har handlaren frågat dig om du vill öppna dina pvc fönster utåt istället för inåt? (Som vanliga sidohängda Pvc fönster) Varför ska du behöva flytta dina krukväxter och gardiner varje gång du öppnar ditt pvc fönster? Kräv plast fönster som öppnas utåt av din handlare! Tyvärr så har handlarna i 90 % av fallen inga utåtgående sidohängda plast fönster att erbjuda dig. Och har de det så räkna med att få extra feta karmar och bågar. Det är tragiskt med tanke på att de flesta fönster i Sverige öppnas utåt och är oftast väldigt slimmade.

 10. Begränsat antal storlekar
  Det är inget fel med att ha begränsat antal standard storlekar om man har ett lager och kan leverera ett plast fönster inom en vecka. Saken är det att det är som oftast bara figurerade leveranslöften. Kunden får vänta 4-6 veckor på vanliga pvc fönster fast konkurrenten säger att de har fönstret på lager.?
  Vi får fortfarande samtal med kunder som pratar modulmått. Varför ska du ha en standard storlek när du kan välja valfri storlek ända ner till millimetern. Ställ krav! Vi lever i ett samhälle där mångfalden inom olika designuttryck öppnar för icke standardiserade fönsterstorlekar och former. Människor har upptäckt tjusningen med att forma sitt drömhus. Forma huset utifrån din känsla och bryt med bygg standarder.

 11. Garantier & kvalitetssäkring
  Garantier är oftast ett känsligt kapitel i pvc fönster branschen. Varför? Jo om du handlar Pvc fönster av en konkurrent och anlitar en annan firma för att montera dina plast fönster har du frågat dig själv vad händer om något går snett med dina plast fönster? Den anlitade fönstermontören kan skylla på fabriks fel och den konkurrerande fönsterleverantören kan skylla på montören att han gjort något fel. Du som kund står i mitten och fattar ingenting. Välj alltid fönsterbyte från samma leverantör av dina pvc fönster.

 12. Bluff rabatter!
  Ett högt utgångspris för pvc fönster ger stor rabatt. Se upp för konkurrenter som ger fantasifulla rabatter. Dessa företag har medvetet höjt sina ursprungspriser för att du som kund ska uppleva rabatten som ”fantastiskt”. De kallar dessa rabatter för mängdrabatter, vinterrabatt eller annan säsongsbaserad rabatt. Se också till att titta lite närmare på hur fönsterhandlarna skriver sina rabatter. Allt för ofta har vi noterat stor skrivna rabatter på olika trycksaker och hemsidor där man i pytteliten text förklarar att detta gäller endast t.ex. 2-glas. Du som kund får en felaktig uppfattning och tror i första läget att företaget ger t.ex. 50 % rabatt på alla pvc fönster eftersom rabatt summan är den dominerande bilden. Sådana oförskämdheter tar Fönster Fixaren avstånd från.

 13. Fästningsmöjlighet för fönsterbleck
  Fönsterbleck av plåt på utsidan ingår nästan aldrig vid fönsterbyte hos de flesta konkurrenter. plast fönster tillverkas med fåror där man trycker in plåten underifrån. Det finns plast fönster där fåran för fönsterbleck ser likadan ut som på trä fönster. Vissa konkurrenter tycker att detta är den rätta lösningen och du får betala mer för ditt fönster utan att det gynnar dig. Vi vet dock att Tyskland som uppfann Pvc profilen har noga övervägt efter rigorösa tester att fönsterbleck fästen ska vara i bottenkarmen av fönstret för bästa livslängd och vatten/kondens avrinning.


  a) Sverige importerar årligen varor från Tyskland för ca: 134 miljarder kronor. Tyskland är i särklass den största exportören. Det vi importerar mest är energivaror som till exempel råolja, maskiner och vägfordon, bland annat personbilar, elektronikvaror och telekomvaror som till exempel datorer, samt livsmedel.

Fönster Fixarens plast fönster


fönster fixarens underhållsfria fönster, dreh-kipp modell

Modell: Dreh-kipp, ca: 90 cm bred, 120 cm hög.
För att göra jämförelsen mellan konkurrenter och Fönster Fixaren så rättvisst som möjligt visar vi också hur en Dreh-kipp fönster ser ut hos oss. Men om sanningen ska fram så köper kunden av oss oftast en sidohängt utåtgående fönster. Vi förstår varför! Läs nedan.


 1. Pvc Fönster från Fönster Fixaren kan öppnas utåt
  Våra sidohängda underhållsfria fönster som öppnas utåt, har smal karm och båge för att vara av kompositmaterial och är max slimmade för att passa den Nordiska designen. Båge + karm ligger runt 10-12 cm i total bredd. Köper du två lufts sidohängda fönster så är mitten delen totalt runt 14 cm. Det är bra och helt okey bredd för utåtgående sidohängda fönster kombinationer. Detta tillåter oss att kunna sälja extra små utåtgående sidohängda fönster utan att det ska se patetiskt ut. Om du handlar en vridbar pvc fönster så kan du få ännu slimmade storlek på karm och båge som är totalt på 10 cm hos Fönster Fixaren. De flesta konkurrenter har inte ens denna modell i sitt sortiment. Märkligt tycker vi då detta fönstermodellen är mycket utbredd i Sverige och Norge men framförallt på västkusten. Så vi vill gratulera till dig som hittat till oss. Bra priser och flexibla plast fönster modeller gör oss att räkna med många år framåt – till kundens glädje.

 2. Snygga silver handtag.
  Nej, nej och nej! Vi kommer inte att sälja fönster med begravningshandtag (vita). Som standard, utan extra kostnad för dig har vi alltid silvermatta fönsterhandtag till alla våra modeller. Det är ett krav från vår sida och vår fönsterfabrik gör allt för att uppfylla det. Alla våra handtag har genomgått ansträngande tester för att säkerhetskälla att handtagen håller i många år framöver. Handtagen har testats minst för 15.000 öppningar och ca 15.000 stängningar i olika belastnings miljöer.

 3. Slimmad karm och båge (Nordiskt design på underhållsfria fönster ser du här)
  Fönster Fixaren vill ge en känga till fönsterhandlarna som inte tar sitt ansvar och erbjuder fönster som är slimmade i karm och båge. Vi lever i Norden och här vill vi ha mycket ljus genom fönstret. En tunn karm + båge ger mer glas i fönstret och ökar således ljusinsläppet väsentligt. Dessutom ser fönstren eleganta och delikata ut med slimmad karm och båge. Hos oss kan du köpa sidohängda utåtgående plast fönster samt vridbara pvc fönster. Dessa två modeller är speciellt utformade för den Svenska marknaden. Sidohäng utåtgående underhållsfria fönster har karm + båge på ca 12 cm och ett vridbart pvc fönster har ca 10 cm på karm + båge. Våra inåtgående sidohängda plast fönster har en bredd på karm + båge på 10 cm. Köper du karmfasta pvc fönster så är karmen runt 5 cm.

 4. Tre glas och korrekt U-värde
  Vi rekommenderar tre glas i en glas kasett eftersom det ger dig bättre energibesparing och lågt U-värde. Har du en inglasat altan där fönstren eller innedörren är ”inomhus” då behöver du naturligtvis inte tre glas. Vi frågar alltid var du ska placera dina pvc fönster och altandörrar och ger dig därefter bästa möjliga förslag. Vi är också extra tydliga med att ange U-värde på hela fönsterkonstruktionen. Tre glas ger dig också bättre buller skydd. Våra tre glas har följande glasindelning. 4fg-12a-4eg-12a-4eg. U-värde från 0.5-0.7. Bullerskydd: 34 dB. Två glas har: 4g-16ag-4eg, U-värde från 0.9-1.1, Bullerskydd 32 dB. g=glas* A=argon gas dB=decibel e=extra glasisolering f=float glas eller klarglas. Siffrorna visar antal millimeter. Klicka här för att läsa om glas

 5. Gångjärn / fönsterbeslag
  Våra beslag som t.ex. gångjärn kommer från det väl etablerade beslagskungen Winkhaus. 50% av beslagen till plast fönster kommer därifrån så detta är standard hos många fönsterhandlare. Smörj fönsterbeslag minst 1ggr per år!.

 6. Monteringsbeslag ingår i köpet
  Alla plast fönster monteras med särskilda monteringsbeslag. Hos Fönster Fixaren betalar du inget extra för monteringsbeslagen. Monteringsbeslag ska naturligtvis ingå i ditt köp av underhållsfria fönster. Var mycket noga med hur du fäster monteringsbeslag då viktbalansen kan bli fel om du har för få beslag eller om beslagen har för långt avstånd mellan fästpunkterna. Se skiss på hur det ska se ut

 7. Standard i grå glasfog (Tätningsband, Tätningslist)
  Glasfog är tätningslist närmast glasytan. Den har till uppgift att täta/skydda mellan glaslist och glaskasetten i fönstret. Moderna hus byggda från ca 70-talet ser helt okey ut med svart men många har äldre hus där grå glasfog är snyggare och gör att fönstret passar bättre in. Fönster Fixaren säljer som standard med grå tätningslist och erbjuder svart om kunden gillar det, utan extra kostnad.

 8. Svenska monteringsmanualer
  Fönster Fixaren förser alltid kunder med bruksanvisning.
  Enligt 16 § första stycket konsumentköplagen skall en vara åtföljas av de anvisningar som behövs för dess montering, förvaring och skötsel. Om så inte sker är varan enligt tredje stycket samma paragraf felaktig. Vilka anvisningar som ”behövs” får bedömas med utgångspunkt i konsumentens behov. Om bruksanvisning saknas är varan felaktig enligt redovisade regler. Innan hävning kan komma i fråga har säljaren emellertid rätt att på egen bekostnad avhjälpa felet. Nämnden rekommenderar säljare att avhjälpa felet antingen genom att förse konsumenten med en bruksanvisning på svenska eller på annat sätt avhjälpa felet.

 9. 30 olika Fönstermodellen i 11 olika material kombinationer
  Fönster Fixaren har på sin hemsida över 30 olika modeller som du omedelbart kan få pris på dygnet runt. Du behöver inte vänta flera dagar och ibland veckor på att få en offert. Vi har som målsättning att ge dig en bra offert med optimal kundanpassad fönsterlösning bara efter några timmar efter att du varit i kontakt med oss. Alla storlekar med generös minsta och största mått. Dessutom har vi fönster i över 11 olika material-kombinationer som t.ex. aluminium beklätt Ek och andra ovanliga ädelträsorter. Hittar du inte de du söker kan du alltid majla eller ringa oss för hjälp. Här kan du se en lista på andra modellkombinationer som vi inte har på hemsidan. Naturligtvis erbjuder vi även slimmade fönster som är öppningsbara utåt.

 10. Generösa storlekar och snabba leveranser
  Att erbjuda skräddarsydda plast fönster till kunder och leverera fram till kundens dörr under tre veckor är Sveriges snabbaste leveranssätt. Det är verkligen snabb jobbat. Välj vad du vill så får du det inom tre veckor från order datum. Vi ringer dig eller sms:r en vecka innan leveransen och bekräftar för dig vilken tid vi kommer. Vi har ingen standard storlek i ”modulmått”. Välj valfri storlek ända ner till millimetern. Vi lever i ett samhälle där mångfalden inom olika designuttryck öppnar för icke standardiserade fönsterstorlekar och former. Människor har upptäckt tjusningen med att forma sitt drömhus. Forma huset utifrån din känsla och bryt med bygg standarder -vi hjälper dig på vägen :-)

 11. Garantier & kvalitetssäkring
  Fönster fixaren har bra garantier och tydliga försäljningsvillkor. Läs mer här

 12. Riktiga rabatter!
  Fönster Fixaren ägnar inte sig åt missvisande fantasi rabatter eller manipulera ursprungspriser för att fantasirabatten ska vara så bra som möjligt. Vi har marknadsanpassade låga priser från början och ger generösa verklighetsanpassade prisavdrag på olika fönstermodeller och typer i olika omgångar beroende på hur mycket kunden köper för och om kunden väljer Fönster Fixaren som ska utföra fönsterbytet. Besök hemsidan ofta där vi visar olika kampanjer i olika omgångar med bra och konkurrenskraftiga priser på underhållsfria fönster och dörrar.

 13. Fönsterbleck
  Fönster Fixaren monterar plast fönster alltid med nya fönsterbleck i olika färger och storlekar av färgad/ofärgad plåt, utan extra kostnad. Fönsterbleck eller foder av plåt på utsidan ingår aldrig vid köp av fönster utan endast om kund väljer fönsterbyte och då ingår fönsterbleck, ej foder av plåt. Materialkostad för fönsterbleck i vikt plåt ligger på ca: 150 kr/löpmeter. Fönster Fixaren monterar fönsterbleck i nederdelen av fönsterkarmen. Pvc fönster tillverkas med fåror där man trycker in plåten underifrån. Det finns Pvc fönster där fåran för fönsterbleck ser likadan ut som på trä fönster. Det finns fönsterhandlare som tycker att detta är den rätta lösningen och du får betala mer för ditt pvc fönster utan att det gynnar dig. Vi vet dock att Tyskland som uppfann Pvc profilen har noga övervägt efter rigorösa tester att fönsterbleck fästen ska vara i bottenkarmen av fönstret för bästa livslängd och vatten/kondens avrinning. Se skiss på hur man fäster Pvc fönsterbleck.


Copyright ©
2010 Fönster Fixaren.
Alla rättigheter reserverade.
Besöksadress
Brodalsvägen 7, hus Y
43338 Partille

E-post / Telefon
031-22 00 26
Försäljning / Offert frågor.
Betalningsalternativ
Faktura 10 dagar netto
Webdesign